Нинусу Несторовићу уручена награда за новинску сатиру „Јован Хаџи Костић“

Најважнију награду за новинску сатиру на овим просторима „Јован Хаџи Костић“, коју додељују „Вечерње новости“, примио је данас новосадски афористичар Нинус Несторовић.

dodela nagrade

фото: УНС/Драгана Бјелица

У публици београдске галерије „Прогрес“ у којој су изложене најзначајније насловнице „Вечерњих новости“, а у сутерену траје изложба карикатура „Пјер“ за 2022. годину, добитнику су аплаудирали пријатељи афористичари, који су уз новинаре били најбројнији.

„Од када ме Бојан Љубеновић позвао телефоном да ми саопшти да сам добио ову велику награду покушавао сам да осмислим концепт. Пошто сам перфекциониста и тежим да се обраћам људима да то буде савршено, онолико колико могу ја да савршено направим, и, верујте ми, до јутрос нисам ништа написао. Ове године имао сам много среће. Добио сам много награда. Извините што сам емотиван. Ове године преминула ми је супруга. Извините за камено лице и ову тугу. Тешко је бити срећан кад изгубиш најбољег друга“, рекао је Несторовић.

Награђени Несторовић је рекао да је награда „Јован Хаџи Костић“ врхунац његове досадашње каријере.

На позив афористичара Бојана Љубеновића и карикатуристе Тоше Борковића, што му како је рекао представља посебну част, Несторовић је писао предговор за каталог 55. „Пјера“, у ком су објављени најуспешнији овогодишњи радови из Србије и региона.

„Поменуо бих људе који су за ових 30 и нешто година писања афоризама имали утицаја на мене, помогли ми да сазрим као писац. Име које зна неколико старијих колега који дуго прате сатиру је Војислав Ратковић. С њим сам разговарао када сам почео да пишем прве афоризме које сам однео Будимиру Војновићу Дејвију уреднику у `Дневнику` у Новом Саду. Једва сам чекао недељу да одем и купим `Дневник` и погледам да ли су моји афоризми изашли“, испричао је Несторовић.

Међу људима које не може да заборави Несторовић је истакао афористичара Александра Баљка за ког је рекао да је много утицао на његово размишљање о афоризму. Баљак је, додао је Несторовић, изабрао афоризме за његових првих пет књига.

„Поменуо бих још неке људе којима сам се дивио, од којих сам много учио. Раде Јовановић и Милан Пештић, који нажалост нису више са нама. Могао бих да поменем много људи. Рецимо Бојана Љубеновића који ме је 2009. године, када сам престао да пишем, вратио из те неке стваралачке паузе. Од 6 000 афоризама изабрао је 800 за књигу `Боже упрости нам`, што је више него пријатељски гест“, рекао је Несторовић.

Несторовић је прочитао неколико афоризама: „Тешко ми је да пратим на телевизору ову борбу државе и криминала. Не знам који су који“, „Цариник је зажмурио јако и замислио једну жељу. Онда је зажмурио још јаче и она му се испунила“, „Ваљало би да у нашој држави криминал воде исти људи који воде и културу. Онда би и он пропао“…

Линк ка оригиналном текст: УНС Вести

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s